Veilig betalenNieuw
Beoordelingen
Gemiddeld cijfer : 9.03

gehoorbeschermingvoorkinderen.nl 9.03 (uit: 10)
Totaal: 60
60 van 5 sterren!


Oorpijn

Bij een kind met oorpijn is bijna altijd het middenoor ontstoken. Soms komt er etterig of bloederig vocht uit 1 of beide oren. Kinderen onder de 2 jaar hebben er vaak koorts bij. Een kind kan behoorlijk zoek zijn van oorpijn, waardoor het niet goed eet of slaapt. Een baby kan oorpijn hebben als hij huilend wakker wordt en naar de oren grijpt of met het hoofd rolt.

 

Hoe ontstaat het?

Het oor bestaat uit het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. De oorschelp en de gehoorgang vormen het buitenoor. Buitenoor en middenoor worden door het trommelvlies gescheiden. De buis van Eustachius verbindt het middenoor met de neus-/ keelholte.

Oorpijn Kinderen

Een ontsteking van het middenoor begint meestak met een verkoudheid. Dan zwelt het slijmvlies van de neus-/keelholte op. Hierdoor kan de verbinding tussen neus-/keelholte en middenoor (buis van Eustachius) dichtgaan. Het middenoor is dan afgesloten. Virussen of bacterien in het middenoor kunnen zich dan gaan vermenigvuldigen. Zo vormt zich een ontsteking, die vaak gepaard gaat met koorts. Door de ontsteking ontstaat vocht. Het vocht kan niet weg om de buis dichtzit. Door de ophoping van vocht komt er druk op het trommelvlies te staan en dat doet pijn.
Soms breekt het trommelvlies open en loopt het ontstekingsvocht naar buiten. De pijn verdwijnt dan meestal snel en het trommelvlies groeit daarna vanzelf weer dicht.

 

Oorzaken

Een ontsteking van de gehoorgang wordt meestal door een bacterie of een schimmel veroorzaakt. Oorsmeer beschermt tegen ontstekingen, maar in een vochtige omgeving, zoals een zwembad, geeft het oorsmeer minder bescherming. Ook het schoonmaken van de oren van uw kind met een wattenstokje kan een ontsteking veroorzaken! Wattenstokjes duwen het oorsmeer vaak dieper de gehoorgang in. Er vormt zich dan een prop, waardoor het gehoor vermindert. In de broeierige ruimte achter de prop kan gemakkelijk een ontsteking ontstaan.

Wilt u toch perse oordoppen gebruiken dan adviseren wij de Mack's voor kinderen of de Get Plugged zwemoordoppen in combinatie met een Mack's EarBand. Deze houden de oordopjes redelijk op de plaats en door de combinatie is de hoeveelheid vocht in de buitenste gehoorgang van uw baby minimaal na het zwemmen of douchen.

 

Kan het kwaad?

Bijna ieder kind krijgt wel eens een middenooronsteking. Het kindje kan er last van hebben en er ziek van zijn, maar het is niet gevaarlijk. Meestal zijn de pijn en de koorts binnen drie dagen verdwenen. Binnen 10 dagen is het oor weer helemaal genezen. Soms hoort het kind nog een paar weken niet zo goed. Een kind met oorontsteking hoeft niet perse binnen te blijven. Ook douchen en zwemmen kunnen geen kwaad, maar liever niet duiken of diep onder water.

 

Wat kunt u doen?

 • Zieke kinderen moeten genoeg drinken. Het is niet erg dat een kind niet wil eten.
 • Tegen de pijn kan paracetamol helpen. Bij de drogist of apotheek kan men u vertellen wat de juiste dosering en de juiste vorm is.
 • U kunt bij de drogist of apotheek neusdruppels kopen die de zwelling verminderen.
 • Gebruik geen wattenstokjes. Haal alleen zichtbaar oorsmeer weg.

 

Huisarts

Bij kinderen moet u contact opnemen met uw huisarts:

 • als u vermoedt dat een kind jonger dan 2 jaar oorpijn heeft.
 • Als een kind, ouder dan 2 jaar, drie dagen oorpijn en koorts heeft
 • Als uw kind erg ziek is (koorts, slecht drinken of eten, sufheid)
 • Als uw kind voor de 3e keer binnen een jaar oorpijn heeft.
 • Als er langer dan een week vocht uit een oor loopt.
 • Als een kind met oorpijn aldoor blijft huilen
 • Als het oor van het hoofd gaat afstaan.

 

(bron: nederlands huisartsen genootschap)

 

Dreumes gehoor

 

Volgende