Veilig betalenNieuw
Beoordelingen
Gemiddeld cijfer : 9.03

gehoorbeschermingvoorkinderen.nl 9.03 (uit: 10)
Totaal: 60
60 van 5 sterren!


Oorontsteking

Bij oorpijn moet er een onderscheid worden gemaakt tussen een ontsteking van het uitwendige oor en het middenoor. Het uitwendige oor is het gedeelte van het oor voor het trommelvlies; het middenoor bevindt zich achter het trommelvlies. Iedereen kan in principe oorontsteking oplopen, maar een middenoorontsteking komt voornamelijk voor bij kinderen van één tot zes jaar.

 

Oorzaken

Een middenoorontsteking is meestal het gevolg van onvoldoende beluchting of afvoer via de zogenaamde 'buis van Eustachius'. Deze buis vormt de verbinding tussen het middenoor en de neusholte. Bij een ontsteking van het middenoor kan er door ophoping van slijm en etter druk ontstaan op het trommelvlies, wat erg pijnlijk is.
 
De term loopoor wordt meestal gebruikt om aan te geven dat een middenoorontsteking is doorgebroken, alhoewel het soms ook een gehoorgangontsteking kan betekenen.

 

symptomen van oorpijn

  • Tijdelijk gehoorverlies
  • Oorsuizen
  • Jeuk
  • Pijn in het oor

 

Behandelen

Als je denkt dat je kind een oorontsteking heeft, is het beter dat je niet zelf gaat dokteren. In plaats daarvan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Een verwaarloosde middenoorontsteking kan namelijk leiden tot zeer ernstige complicaties, zoals een hersenvliesontsteking. Wanneer je kind een loopoor heeft dat al twee weken aanhoudt, is het ook aan te raden om je huisarts te raadplegen. Waarschijnlijk zal hij oor- of neusdruppels voorschrijven of kiezen voor een behandeling met een antibioticum

 

Voorkomen

  • Ga nooit met een wattenstaafje of een ander voorwerp in het oor van je kind.
  • Doe ook geen watjes in zijn oren, want de pluisjes die achterblijven, kunnen het oor vervuilen
  • Pas vooral op met (subtropische) zwembaden. Kinderen lopen daar vaak een oorontsteking op, omdat bacteriën in het warme water goed gedijen.
  • Draag goede gehoorbescherming 

 

Volgende